VARİS TEDAVİSİNDE MODERN TEDAVİ YÖNTEMLERİNİN,

5 YILLIK BAŞARI ORANININ %86’YA ULAŞTIĞINI BİLİYOR MUSUNUZ?

Endovenöz Trunkal Ablasyon (E.V.T.A.)

Varis tedavisindeki en son yenilikler arasında, Endovenöz Trunkal Ablasyon sayılabilir. Günümüzde klasik varis ameliyat yöntemi tarihe karışmış, yerini beş yıllık başarı oranı %86’ya ulaşan bu yeni girişim almıştır.
 
En sık olarak, radyofrekans veya lazer enerjisi kullanılarak yapılmaktadır. “İnce plastik boru” olarak tanımlanabilecek bir kateter aracılığı ile hasta venin içine ısı uygulanmaktadır. Dikiş gerektiren hiçbir kesi yapılmamaktadır. Vene yöneltilen ısı, duvardaki kollajen maddesini etkilemekte, damar büzüşüp kendi üzerine kapanmaktadır. Devre dışında kalan bu damar, vücut tarafından 8-12 ay içinde tamamen emilip yok olmaktadır.

Endovenöz Trunkal Ablasyon (E.V.T.A.) Hangi Venlerde Kullanılır?

Ciltte çıplak gözle gördüğümüz varisler (spider ve retiküler venler ile 4 mm’den geniş pakeler), Yüzeyel Köpük Skleroterapi ve Ambulatuvar Flebektomi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Bacağın iç yanındaki Büyük Safen veni (VSM/GSV), baldırımız içindeki Küçük Safen veni (VSP/SSV) ve bağlayıcı venler ise ciltten daha derinde yer alıp gözle görülmezler. Bu venlerin içindeki tek yönlü çalışan kapakçıklar bozulup venöz yetersizlik geliştiğinde, venin basıncı artarak damar çapının genişlemesine yol açar. E.V.TA. tekniği, en sık olarak içindeki kapakçıkları orta/ileri düzeyde geriye kaçıran bu damarlar ile onların yan dallarına uygulanmaktadır.

Endovenöz Trunkal Ablasyon (E.V.T.A.) Nasıl Uygulanır?

E.V.TA., steril girişim ortamının bulunduğu poliklinik şartlarında veya ameliyathanede yapılmaktadır. Yöntemin en büyük üstünlüklerinden biri, genel veya büyük bir rejyonel anesteziyi gerektirmemesi, sadece lokal (tümesan) anestezi altında hastayla konuşarak gerçekleştirilebilmesidir. Doppler ultrason görüntüleme altında tedavi edilecek venlere özel kateter yerleştirilmekte ve damarın iç duvarına ısı verilip damar kapatılmaktadır. Girişim her bir damar için ortalama 9-17 dakika sürmektedir, işlem sonunda bacağa basınçlı çorap giydirilmektedir. E.V.TA. sonrasında ciltte ciddi hemen hiçbir renk değişikliği ve hassasiyet oluşmamakta, hasta hemen yürümeye başlamakta, ertesi gün normal yaşantısına dönebilmektedir. işlem öncesindeki yakınmalar süratle ortadan kalkmaktadır. Hastaya istirahat önerisinde bulunulmamaktadır.

E.V.T.A. tedavisinde radyofrekans ve lazer teknolojilerinin güvenilirliği büyük hasta gruplarında ve 10 yıldan daha uzun takipler sonucunda kanıtlanmıştır. Benzer biçimde yine damarın içine bir kateter yerleştirilerek bu kez radyofrekans veya lazer enerjisi değil, içinden bir zamk (glue) verilerek damarın büzüştürülmesi yeni bir teknolojidir ve üzerinde çalışmalar sürmektedir. Zamk yönteminin geniş hasta gruplarındaki, uzun dönem sonuçları henüz elde edilmemiştir.

Günümüzde klasik varis ameliyat yöntemi tarihe karışmış, yerini beş yıllık başarı oranı %86’ya ulaşan bu yeni girişim almıştır.

Endovenöz Trunkal Ablasyon’un (E.V.T.A.) Nadir Yan Etkileri Nelerdir?

  • Uyuşukluk: Diz altında ve çok hafif olarak hissedilebilir.
  • Ağrı: Girişim yapılan gün hissedilebilen bacak ağrısı tek doz basit bir ağrı kesici ile giderilebilmektedir.
  • Çekme hissi: Uyluk ve bacakta hissedilebilir. Kapatılan venin vücut tarafından emilimi ile kaybolur.
  • Hassasiyet ve kızarıklık: 3-7 gün içinde kaybolur.
  • Derin venöz tromboz: Çok nadirdir. E.V.TA. kateterinin damar içine yerleştirilmesi sırasında hassas doppler görüntüleme yapılması sayesinde bu olasılık ortadan kaldırılabilir. Ayrıca, işlemden sonra basınçlı çorapların giyilmesi ve süratle yürümeye başlanması bu problemin oluşmasını engeller.
  • Cilt enfeksiyonu: Girişimin steril ortamda yapılmaması sonucunda ortaya çıkabilir.
  • Ciltte morluk: Genelde çok hafif düzeyde olup 1 hafta içinde kaybolur. E.V.T.A. uygulanan damarın cilde çok yakın seyrettiği durumlarda, damar vücut tarafından emilip yok edilene dek damarın gölgesi ve sertliği dışarıdan görülebilir ve hissedilebilir. Morluk oluştuğu durumlarda özel bazı kremler kullanılarak daha çabuk kaybolmasına yardımcı olunur.
  • İşlemin başarısız olması: Kateterin tedavi edilecek ven içine yerleştirilememesi sonucunda görülebilir. Hasta damarın aşırı kıvrımlı olması E.V.TA. kateterinin damar içinde ilerletilememesine yol açabilir. Bunlar, yöntemi uygulayan ekibin tecrübesi ile giderilebilecek sorunlardır.
  • Nüksetme: Deneyimli bir ekip tarafından uygulanmış E.V.T.A.’yı takiben geçen 5 yıllık süre içinde, aynı damarın yeniden açılıp genişlemesi ve hastalığın tekrarlaması olasılığı sadece %9-14’tür. Yıllık yapılacak takiplerde böyle bir durum ortaya çıktığında, Doppler Altında Kimyasal Blokaj başlığı altında anlatılan basit yöntemle sorun çözümlenebilir.

Bize Ulaşın

Ayrıntılı bilgi ve randevu için sizi arayalım.